Mental Health Promotion
קידום בריאות נפשית
תחום קידום בריאות נפשית עוסק בהשגת בריאות נפשית חיובית ושלומות (Well-being) ברמת הפרט, הקהילה והאוכלוסייה. בעצם בחיזוק גורמי הגנה לבריאות נפשית טובה.
השגת בריאות נפשית חיובית מהווה משאב לחיי היומיום המאפשר לנו לנהל את חיינו בהצלחה. כמשאב, בריאות נפשית חיובית תורמת לתפקודם של יחידים, משפחות, קהילות וחברה ולכן קיים הצורך בביצוע פעולות לקידום הבריאות נפשית כיחידים וכחברה.
תמיכה חברתית
תמיכה חברתית היא מרכיב חיוני לחיים בריאים ומספקים. היכולת לבנות ולתחזק מערכות יחסים חיוביות, להרגיש שייכות ולקבל ולתת תמיכה מאחרים, משפיעה באופן ישיר על רמת האושר, הבריאות הנפשית והחוסן שלנו בהתמודדות עם אתגרי החיים. במאמר זה נבחן את החשיבות של תמיכה חברתית, כיצד ניתן ליצור סביבות תומכות, ונדון בערך של תחושת השייכות והנתינה בקיום מערכות יחסים חיוביות.
ניהול המחשבות והרגשות
המחשבות והרגשות שלנו משפיעים רבות על האופן שבו אנו חווים את העולם, מתמודדים עם אתגרים ומתקשרים עם אחרים. פעמים רבות, אנחנו מרגישים מוצפים ממחשבות שליליות או רגשות עזים, שמונעים מאיתנו לפעול בצורה רגועה וממוקדת. ניהול המחשבות והרגשות הוא מיומנות חשובה המאפשרת לנו להתמודד עם מצבי לחץ, לשמור על איזון נפשי, ולחיות חיים יותר מספקים ומשמעותיים.
התמודדות עם מצבי מתח וחרדה
מתח וחרדה הם חלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים, וכולנו חווים אותם בשלב זה או אחר. תחושות אלו עשויות להתעורר כאשר אנו מתמודדים עם שינויים, אתגרים או מצבי חוסר ודאות, ולהשפיע באופן שלילי על הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. חשוב לדעת שאפשר ללמוד להתמודד עם מצבי מתח וחרדה ולפתח כלים שמאפשרים לנו לשמור על רוגע ושליטה גם במצבים המאתגרים ביותר.
חוסן
חוסן נפשי הוא היכולת של אדם להתמודד עם מצבי לחץ, משברים, ואירועים מאתגרים, תוך שמירה על איזון נפשי והמשך התפקוד היומיומי. מדובר ביכולת להסתגל, להתאושש, ואף לצמוח מתוך מצבי קושי, המהווה מרכיב מרכזי בהתמודדות עם מצבים מאתגרים בחיים האישיים והמקצועיים. חוסן הוא לא רק תכונה מולדת; הוא יכול להתפתח ולהתחזק באמצעות אימון ושיפור מיומנויות התמודדות.
ויסות רגשי
וויסות רגשי הוא תהליך שבאמצעותו אנו מנהלים את החוויות הרגשיות שלנו ואת הביטוי שלהן, על מנת להתמודד עם מצבים שונים בחיים. שתי הדרכים המרכזיות לוויסות רגשי הן: הערכה מחדש (Cognitive Reappraisal) ודיכוי אקספרסיבי (Expressive Suppression). בעוד הערכה מחדש מתמקדת בשינוי הדרך שבה אנו חושבים על מצבים כדי לשנות את התגובה הרגשית שלנו, דיכוי אקספרסיבי מתמקד בדיכוי הביטוי החיצוני של הרגש. במאמר זה נחקור את ההבדלים בין שתי השיטות, ונבין כיצד כל אחת מהן משפיעה על בריאותנו הנפשית והפיזית.
תחושת מסוגלות עצמית
תחושת המסוגלות העצמית היא אמונה של אדם ביכולתו לבצע משימות, להתמודד עם אתגרים ולהשיג את מטרותיו. אמונה זו משפיעה באופן ישיר על האופן שבו אנו מתנהלים בעולם, על רמת המוטיבציה שלנו, ועל ההתמדה שלנו לנוכח קשיים. אלברט בנדורה, פסיכולוג חברתי מוביל, פיתח את תיאוריית המסוגלות העצמית (Self-Efficacy), וטען כי אמונה זו היא אחד הגורמים המרכזיים שמניעים אותנו לעבר הצלחה והגשמה עצמית
שלומות פסיכולוגית
רגע לפני שנצלול להגדרת המושג של שלומות פסיכולוגית חשוב לציין ש- שְׁלוֹמוּת זהו התרגום בעברית למונח – Wellbeing באנגלית.
אז מה זה בעצם שלומות פסיכולוגית…
הממצאים מעידים כי קידום בריאות נפשית חיובית הוא ללא ספק תהליך חיובי, אך מה בדיוק מרכיב את התהליך החיובי הזה נחקר במחקרים רבים במשך שנים רבות ונבחנו מגוון כלי מדידה.
קידום בריאות נפשית
תחום קידום בריאות נפשית עוסק בהשגת בריאות נפשית חיובית (Positive Mental health) ושלומות (Well-being) ברמת הפרט, הקהילה והאוכלוסייה. תחום זה עוסק בחיזוק גורמי הגנה לבריאות נפשית טובה, שיפור סביבות תומכות ומתן גישה למשאבים ולהזדמנויות בחיים עבור יחידים וקהילות שיקדמו את רווחתם החברתית והרגשית (Social and Emotional well-being).
בריאות נפשית חיובית
בריאות נפשית חיובית הומשגה בדרכים שונות; כרגש או השפעה חיובית, תחושה של שלומות פסיכולוגית (Psychological Wellbeing ) ותחושות אושר; תכונות אישיות הכוללות מושגים של הערכה עצמית ותחושת שליטה; חוסן מול מצוקה ויכולת התמודדות עם גורמי מתח בחיים. ההבנה של בריאות נפשית חיובית נגזרת מתוך ההגדרה של בריאות נפשית, נפש בריאה. הבריאות של הנפש.